Poté co jsme si v minulém týdnu zavzpomínali na jednu z největších legend fotbalových trávníků, se v dnešním článku zaměříme na týmové úspěchy naší národní fotbalové reprezentace do 21 let.

Od rozpadu Československa se samostatná česká reprezentace účastnila hned sedmi ze třinácti závěrečných turnajů, a jelikož se v kategorii U21 hraje pouze Mistrovství Evropy, jednalo se vždy o tento závěrečný turnaj. Již dnes pak naši reprezentanti vstoupí již do svého osmého turnaje v rámci této věkové kategorie, a to utkáním s Itálií. Letošní Mistrovství spolupořádají Maďarsko a Slovinsko a jak vám je z předchozí věty asi jasné, bude se jednat o velmi netradiční turnaj, a to nejen termínem konání. Letošní turnaj je z důvodu pandemie a nedostatku volných termínu rozdělen na dvě části, první skupinová fáze se uskuteční od 24. do 31. března, ze skupin poté postoupí nejlepších 8 týmu, které se poté střetnou ve vyřazovací fázi v týdnu od 31. května do 6. června. Naše reprezentanty tak nyní čekají postupně tři utkání ve skupině proti Itálii, Slovinsku a Španělsku. Toto krátké představení můžete brát jako malou pozvánku, jak podpořit naši reprezentaci alespoň na dálku skrz televizní obrazovky, níže však už zavzpomínáme na turnaje z let předešlých, především pak na ty úspěšné.

Vůbec poprvé se naše Lvíčata, jak se přezdívá týmu do 21 let, představila na ME U21 v roce 1996 ve Španělsku, kde skončila ve čtvrtfinále po prohře s domácím mužstvem. Dva roky na to se na Mistrovství reprezentace vůbec nekvalifikovala, avšak právě po tomto nezdaru přišlo vůbec to nejlepší období a ty největší úspěchy naší reprezentace v této věkové kategorii. Ze šampionátu na Slovensku v roce 2000 si Češi přivezli stříbro, poté co padli až ve finále s Itálií, především zásluhou geniálního Andrey Pirla, který tehdy vstřelil obě branky soupeře. Toto stříbro však bylo pouze jakýmsi předkrmem pro rok 2002 a turnaj ve Švýcarsku, kde Češi ve finále porazili na penalty Francii a vybojovali tak prozatím jediný titul v této kategorii. Právě hráči z těchto turnajů pak byli těmi, na kterých stavěl Karel Brückner, když skládal mužstvo pro úspěšné Euro 2004 a následné Mistrovství Světa 2006. Po zlatu z roku 2002 přišel útlum a na další úspěch v kategorii U21 se čekalo téměř deset let, tedy do turnaje hraného v Dánsku v roce 2011, zde Češi vybojovali třetí místo po prohře se Švýcarskem v semifinále, od té doby pak naše mládežnická reprezentace na větší úspěch čeká, a tak možná právě letos po deseti letech nastal čas, aby naši reprezentanti navázali na úspěchy z dob minulých, či se alespoň předvedli v co nejlepším světle.

Sestřih vítězných penalt z roku 2002

Sestřih z kvalifikačního utkání v Chorvatsku